Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na kanapki i do obiadu, pyszna i aromatyczna rolada. Dobra na co dzień i na święta.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 174
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2176
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 174
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2176
Składniki
Boczek dokładnie umyć, osuszyć, rozciąć na duży płat i od wewnętrznej strony (gdzie są wgłębienia od wyjętych kości) oprószyć solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Skropić trochę olejem, rozsmarować przeciśnięty czosnek i na to położyć cienko pokrojone pieczarki uduszone w maśle. Ja zawsze mam w zamrażalniku we woreczkach duszone pieczarki i tylko odkroję tyle ile potrzebuję do robionego dania. Zwinąć mocno roladę i związać co kawałek sznurkiem wędliniarskim. Wierzch posmarować miękkim masłem, posypać majerankiem i gorczycą. W przypadku gdy roladę chcemy podać na drugie danie do obiadu możemy wykorzystać sos własny, który powstał w czasie pieczenia. Warzywa zgniatamy widelcem i podgrzewamy w rondelku z sosem i kroimy plastry rolady na grube plastry 2 cm. i wkładamy do rondelka z sosem, podgrzewamy i możemy dodać jeszcze trochę ketchupu do smaku.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dno położyć pokrojone w plastry marchewkę, porę, cebulę i na to położyć przygotowaną roladę. Podlać trochę wodą i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 180 stopni C i piec ok 1,30 do 2 godzin. W zależności od potrzeby można w trakcie pieczenia dolać jeszcze trochę gorącej wody. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym pod pokrywką.