Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada boczkowa przepyszna zarówno na kanapki oraz jako sztuka mięsa do obiadu.
naczynie żaroodporne, sznurek wędliniarski.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16094
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4895
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16094
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4895
Składniki
Cebulę pokroić w piórka, marchew, pietruszkę, i seler po obraniu i opłukaniu pokroić w plasterki. Por białą część pokroić w pół plasterki. Paprykę pokroić w kostkę , część dodać do warzyw, a część zostawić do rolady Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i na to wysypać wszystkie pokrojone warzywa.
Boczek wypłukać, osuszyć, posmarować lekko olejem. Posypać solą, pieprzem, słodką papryką. Na to rozłożyć resztę papryki i uduszone drobno pokrojone pieczarki. Całość zawinąć w rulon i związać w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Posypać na wierzchu majerankiem, gorczycą, solą pieprzem i wegetą.
Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami, na boki dodać jeszcze kilka wiórków masła i wlać do 1/3 wody. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 2 godzin. Po godzinie wyjmuję z piekarnika i przekładam mięso dołem do góry, w razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody. Dusić pod przykryciem następną godzinę. wyjąć na półmisek i usunąć sznurki. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Sos z rolady po wystudzeniu wstawić do lodówki i wykorzystać do obiadu.