Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada boczkowa przepyszna zarówno na kanapki oraz jako sztuka mięsa do obiadu.
naczynie żaroodporne, sznurek wędliniarski.
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 90
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4063
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 110
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 90
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4063
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 110
Składniki
Cebulę pokroić w piórka, marchew, pietruszkę, i seler po obraniu i opłukaniu pokroić w plasterki. Por białą część pokroić w pół plasterki. Paprykę pokroić w kostkę , część dodać do warzyw, a część zostawić do rolady Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i na to wysypać wszystkie pokrojone warzywa.
Boczek wypłukać, osuszyć, posmarować lekko olejem. Posypać solą, pieprzem, słodką papryką. Na to rozłożyć resztę papryki i uduszone drobno pokrojone pieczarki. Całość zawinąć w rulon i związać w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Posypać na wierzchu majerankiem, gorczycą, solą pieprzem i wegetą.
Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami, na boki dodać jeszcze kilka wiórków masła i wlać do 1/3 wody. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 2 godzin. Po godzinie wyjmuję z piekarnika i przekładam mięso dołem do góry, w razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody. Dusić pod przykryciem następną godzinę. wyjąć na półmisek i usunąć sznurki. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Sos z rolady po wystudzeniu wstawić do lodówki i wykorzystać do obiadu.