Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada boczkowa przepyszna zarówno na kanapki oraz jako sztuka mięsa do obiadu.
naczynie żaroodporne, sznurek wędliniarski.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 312
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11122
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3696
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1268
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 312
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11122
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3696
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1268
Składniki
Cebulę pokroić w piórka, marchew, pietruszkę, i seler po obraniu i opłukaniu pokroić w plasterki. Por białą część pokroić w pół plasterki. Paprykę pokroić w kostkę , część dodać do warzyw, a część zostawić do rolady Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i na to wysypać wszystkie pokrojone warzywa.
Boczek wypłukać, osuszyć, posmarować lekko olejem. Posypać solą, pieprzem, słodką papryką. Na to rozłożyć resztę papryki i uduszone drobno pokrojone pieczarki. Całość zawinąć w rulon i związać w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Posypać na wierzchu majerankiem, gorczycą, solą pieprzem i wegetą.
Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami, na boki dodać jeszcze kilka wiórków masła i wlać do 1/3 wody. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 2 godzin. Po godzinie wyjmuję z piekarnika i przekładam mięso dołem do góry, w razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody. Dusić pod przykryciem następną godzinę. wyjąć na półmisek i usunąć sznurki. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Sos z rolady po wystudzeniu wstawić do lodówki i wykorzystać do obiadu.