Do góry

Śniadania Przepis na:

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 603

Słodko i bez cukru czyli ryż z jabłkami. Banalny deser, ale za to, jaki pyszny. Z racji tego, że postanowiłam ograniczyć cukier stawiam teraz na owocowe desery. Słodkie jabłko z dodatkiem ryżu idealnie zaspokaja moją potrzebę na coś słodkiego. Przedstawiam Wam inspirację na bardzo szybką owocową przekąskę dla dużych i małych smakoszy słodyczy.

Składniki

  • 100g ryżu basmati lub jaśminowego
  • 3 słodkie jabłka
  • opcjonalnie cynamon
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli wybieramy ryż w torebce to gotujemy go w 1 litrze wrzątku. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ryż osączyć.

    W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na mniejsze nieregularne kawałki. Całość wrzucamy do niewielkiego garnka i gotujemy na małym ogniu do ich rozgotowania.

    Do jabłek wrzucamy ugotowany ryż. Mieszamy i przez chwilę razem podgrzewamy.

    Jeśli ktoś preferuje można dodać odrobinę cynamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń