Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej ilości mleka wyszło mi 0,5 kg sera :)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414494
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2321
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414494
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2321
Składniki
Mleko zlać do dużego garnka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 dni żeby się zsiadło. Następnie garnek z mlekiem lekko podgrzewać do temperatury 40 stopni (nie zagotować) podgrzewać ok. 30 minut. Wytworzy się znaczna ilość serwatki. Ser przecedzić przez gęste sito (ja całą zawartość garnka przelewam do płóciennej torby), zostawić żeby dobrze się odciekło. Najlepiej na noc powiesić w chłodnym miejscu. Niektórzy ser przygniatają jeszcze czymś ciężki, jednak ja tak nie robię bo mój ser i to wychodzi dobry do krojenia, nie kruszy się. W czasie podgrzewania można ser lekko posolić, dodać ulubione suszone zioła lub inne dodatki które lubimy. Smacznego