Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serek twarogowy zawiera dużo wapnia jest bardzo zdrowy, pyszny i łatwy w wykonaniu, bez konserwantów.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13139
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13139
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Mleko wlewamy do emaliowanego lub nierdzewnego garnka. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy w kuchni do zsiadnięcia (trwa to około 2 dni). Gdy mleko jest już zsiadłe, zbieramy śmietanę lub ją pozostawiamy (wyjdzie nam ser tłusty), podgrzewamy do 38°C, mieszająć.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury 38°C, zlewamy ogrzane zsiadłe mleko na chustę serowarską przykrywającą sito, związujemy ją ciasno i odwieszamy do odcieknięcia serwatki. U mnie trwa to 2 godziny. Serwtkę można wykorzystać do ugotowania polewki, barszczu białego lub wypić. Jest bardzo zdrowym probiotykiem, który wspomaga bakterie jelitowe w przemianie materii.