Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serek twarogowy zawiera dużo wapnia jest bardzo zdrowy, pyszny i łatwy w wykonaniu, bez konserwantów.
Smaczna, domowa zupa pomidorowa. Smak dzieciństwa, zasmakuje dużym i małym ła...
Odsłon: 104
Najłatwiejszy sernik do wykonania. Smaczny i forma serca z galaretki sprawia,...
Odsłon: 96
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 997
Smaczna, domowa zupa pomidorowa. Smak dzieciństwa, zasmakuje dużym i małym ła...
Odsłon: 104
Najłatwiejszy sernik do wykonania. Smaczny i forma serca z galaretki sprawia,...
Odsłon: 96
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 997
Składniki
Mleko wlewamy do emaliowanego lub nierdzewnego garnka. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy w kuchni do zsiadnięcia (trwa to około 2 dni). Gdy mleko jest już zsiadłe, zbieramy śmietanę lub ją pozostawiamy (wyjdzie nam ser tłusty), podgrzewamy do 38°C, mieszająć.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury 38°C, zlewamy ogrzane zsiadłe mleko na chustę serowarską przykrywającą sito, związujemy ją ciasno i odwieszamy do odcieknięcia serwatki. U mnie trwa to 2 godziny. Serwtkę można wykorzystać do ugotowania polewki, barszczu białego lub wypić. Jest bardzo zdrowym probiotykiem, który wspomaga bakterie jelitowe w przemianie materii.