Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gładka kremowa konsystencja, delikatny jogurtowy smak i co najważniejsze domowy, jedyne produkty to mleko i potrzebne probiotyki :) prawda, ze powstaje dobę, ale przygotowanie łącznie zajmuje kwadrans, a przepis jest na 500-600 g serka
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1283
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1296
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 228
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1283
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1296
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 228
Składniki
I dzień wieczorem Mleko zagotowuję w garnku stalowym lub elamliowanym (nie może być aluminiowy) i studzę do temparatury mniej więcej ludzkiego ciała - 37, max 40 stopni. Pozbywam się kożucha. Dodaję zakwaskę rozrobioną z odrobiną mleka. Zamykam szczelnie i odstawiam na noc przy kaloryferze.
II dzień rano Odlewam szklankę na śniadanie - pyszny jogurcik :) nie mogę się oprzeć, a le można pominąć. Jednak warto spróbować, jeśli nie czuć cukru, znaczy bakterie zrobiły swoje i pozbawiły produkt laktozy :) Nagrzewam piekarnik do 50-60 stopni, wyłączam i wstawiam do niego szczelnie zamknięty słój z jogurtem. Zapominam na cały dzień.
II dzień wczesnym wieczorem Wyjmuję słoik z piekarnika. Zlewam przezroczystą ciecz - serwatkę. Sitko wykładam jałową gazą (taką z apteki). Wylewam ostrożnie na nie zawartość słoika. Pozwalam działać sile ciężkości, by odsączyć ser z serwatki. Przez chwilę... i rogi gazy zawijam na wierzch sera, by całkowicie zawartość była całkowicie owinięta gazą. Obciążam talerzykiem, czasem na talerzyka stawiam jeszcze małą szklankę z wodą, by docisnąć mocniej ser. Zostawiam na jakieś 2-3 godziny.
II dzień późnym wieczorem Odwijam gazę z wierzchu sera i siup, sito do góry nogami na naczynie, w którym ser przechowuję. Gotowe! Warto pamiętać, by nie zuzywac aluminiowych naczyń ani sztućców, najlepiej szklany słój, drewaniana łycha i emaliowany ew. stalowy garnek.
Pałaszuję na różne sposoby, a najbardziej lubię z płatkami chili i jakąś zieleniną, sam lub na domowych bułeczkach z ziarnami, Jakie to pyszne!