Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje trochę przerobione śledzie piernikowe.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4242
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7241
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85461
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4242
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7241
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85461
Składniki
Płaty śledziowe moczymy w mleku. Robimy marynatę. Olej gotujemy z octem, zielem, cynamonem i goździkami, studzimy. Wymoczone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do chłodnej marynaty. Śledzie dokładnie obtaczamy w marynacie i przelewamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin. W tym czasie siekamy orzechy, rozgniatamy ciasteczka korzenne. Ciasteczka najlepiej rozgniatać w moździerzu. Miód jeśli jest skrystalizowany podgrzewamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami, orzechami i szczyptą cynamonu. Śledzie osączamy z marynaty, przekładamy na talerze i posypujemy kruszonką. To jest moja mocno zmodyfikowana wersja śledzi korzennych.