Do góry

Śniadania Przepis na:

Śledzie smażone w zalewie octowej

Śledzie smażone w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 653 Ocena: 11922

Dodano:

Odsłon: 893

Śledzie smażone, zanurzone w słodko kwaśnej zalewie octowej z cebulą .

Składniki

  • 1 kg tuszek śledziowych bez głowy i wnętrzności
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • Zalewa : 2/3 szklanki wody
  • 3 cebule
  • 60-80 ml octu winnego
  • 80-100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 5 gożdzików
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie smażone w zalewie octowej

Przygotowanie

  1. Śledzie opłukać posypać solą i pieprzem.
    Obtoczyć w mące i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
    Śledzie ułożyć na talerzu.
    Cebulę pokroić w plasterki.
    Do saganka wlać wodę ocet, olej, dodać cukier, goździki i pokrojoną cebulę. Gotować około 8 minut.
    Do zalewy dodać ziele, pieprz i listki laurowe.
    Gotować jeszcze 2 minuty i przestudzić.
    Na dno formy , głębokiego talerza wkładać porcję cebuli, ryby, na wierzchu cebulę i zalać dokładnie zalewą.
    Naczynie szczelnie,zamknąć lub przykryć wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 31 grudnia 2019 Takie sledzie uchodza w Niemczech za najleprzy srodek na kaca. Bardzo je lubie, nie tylko po imprezie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń