Do góry

Śniadania Przepis na:

Słonecznik - bułgarski chlebek

Słonecznik - bułgarski chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 352

Polecam bułgarski chlebek nazywany słonecznikiem. Chlebek jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Wystarczy kubek ciepłego kakao i można się nim zajadać.

Składniki

  • mąka 500 g + 1/2 szk do posypania,
  • jajka 2 szt,
  • ciepłe mleko 1 szk,
  • cukier 5 łyżek,
  • drożdże suszone 8 g,
  • ocet 1 i 1/2 łyżki,
  • olej 1 i 1/2 łyżki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • masło 70 g,
  • Dodatkowo:
  • żółtko 1 szt,
  • sezam i czarnuszka do posypania,
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Słonecznik - bułgarski chlebek

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier oraz sól i ponownie wymieszać. Jajka wymieszać z mlekiem, octem i olejem. Składniki mokre dodać do suchych i zagnieść elastyczne ciasto, które przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części, a każdą z części na kolejne cztery części. W sumie musimy otrzymać 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości naleśnika i posmarować roztopionym masłem.

  3. Ułożyć cztery placki jeden na drugim i zwinąć w rulon. Tak samo zrobić z pozostałymi czterema placki. Otrzymujemy 2 rulony które należy lekko naciągnąć i pokroić na trójkąty.

  4. Formę do pieczenia o średnicy 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać trójkąty ostrą częścią do środka. Na środku ułożyć końcówki ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem oraz czarnuszką. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 190 stopni.


    Rada:
    Jeśli ciasto za szybko będzie się przypiekać z wierzchu należy przykryć je np. papierem do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń