Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bułgarski chlebek nazywany słonecznikiem. Chlebek jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Wystarczy kubek ciepłego kakao i można się nim zajadać.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1099
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 827
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1206
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 273
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1099
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 827
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1206
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 273
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier oraz sól i ponownie wymieszać. Jajka wymieszać z mlekiem, octem i olejem. Składniki mokre dodać do suchych i zagnieść elastyczne ciasto, które przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części, a każdą z części na kolejne cztery części. W sumie musimy otrzymać 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości naleśnika i posmarować roztopionym masłem.
Ułożyć cztery placki jeden na drugim i zwinąć w rulon. Tak samo zrobić z pozostałymi czterema placki. Otrzymujemy 2 rulony które należy lekko naciągnąć i pokroić na trójkąty.
Formę do pieczenia o średnicy 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać trójkąty ostrą częścią do środka. Na środku ułożyć końcówki ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem oraz czarnuszką. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 190 stopni. Rada: Jeśli ciasto za szybko będzie się przypiekać z wierzchu należy przykryć je np. papierem do pieczenia.