Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bułgarski chlebek nazywany słonecznikiem. Chlebek jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Wystarczy kubek ciepłego kakao i można się nim zajadać.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 211
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 112
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 236
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2196
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 94
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 211
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 112
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 236
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2196
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 94
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 67
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier oraz sól i ponownie wymieszać. Jajka wymieszać z mlekiem, octem i olejem. Składniki mokre dodać do suchych i zagnieść elastyczne ciasto, które przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części, a każdą z części na kolejne cztery części. W sumie musimy otrzymać 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości naleśnika i posmarować roztopionym masłem.
Ułożyć cztery placki jeden na drugim i zwinąć w rulon. Tak samo zrobić z pozostałymi czterema placki. Otrzymujemy 2 rulony które należy lekko naciągnąć i pokroić na trójkąty.
Formę do pieczenia o średnicy 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać trójkąty ostrą częścią do środka. Na środku ułożyć końcówki ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem oraz czarnuszką. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 190 stopni. Rada: Jeśli ciasto za szybko będzie się przypiekać z wierzchu należy przykryć je np. papierem do pieczenia.