Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W życiu rolnika nie ma czasu na długie przebywanie w kuchni – potrawy powinny być szybkie i dostarczać energii na cały dzień. Dziś prezentujemy śniadanie farmerskie, czyli aromatyczne ziemniaczki z nutą cebulki, czosnku i wędzonego boczku. Wypróbuj koniecznie, jeśli potrzebujesz sycącego posiłku rozpoczynającego dzień.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 13
Pychota. Polecam.
Odsłon: 235
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9609
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4570
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 13
Pychota. Polecam.
Odsłon: 235
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9609
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4570
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę – dzięki temu skrócisz czas przygotowywania śniadania. Włóż ziemniaki do garnka z zimną, osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5-7 minut.
W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulkę, a boczek pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni na małym ogniu podsmaż boczek, aż wytopi się tłucz. Następnie dorzuć cebulkę i przesmażaj 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj pokrojoną w cienkie paski kiełbaskę lub kabanosy i po kilku minutach przełóż na talerz.
Ugotowane ziemniaki przelej na durszlaku i kilka razy potrząśnij. Na patelni, na której podsmażał się boczek z cebulką rozpuść łyżkę masła i wrzuć ziemniaki. Smaż na dużym ogniu, często obracając, aż lekko się zarumienią (ok. 5 minut). Dodaj sól i czarny pieprz, przygotowaną wcześniej cebulkę z boczkiem, przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj i przesmażaj całość następne 5 minut.
Śniadanie farmerskie idealnie smakuje samodzielnie lub z dodatkiem kiszonego ogórka.