Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie ciasto drożdżowe o lekko paprykowym smaku i zmielone mięso z cebulką i ogórkiem. Jak smakuje no cóż trzeba spróbować.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 323
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 68
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 66
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 45
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2328
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 323
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 68
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 66
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 45
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2328
Składniki
Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną cebulą, wbijamy jajko i mieszamy. Potem dodajemy obrany ogórek starty na dużych oczkach tarki, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu dodajemy bułkę tartą moczoną w mleku i dokładnie mieszamy.
Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mielonej papryki, z boku sól i pieprz, dolewamy letnie mleko, olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kwadratową blaszkę 23 cm nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt większy od blaszki.
Na każdy kawałek ciasta równomiernie rozprowadzamy mięso, zwijamy w rulon, każdy przecinamy na pół, zostawiając kawałeczek nienacięty. Ciasto przekładamy jak warkocz i układamy w blaszce. Z odrobiny ciasta możemy zrobić ozdoby świąteczne. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem. Potem pieczemy 30 minut w 180 C, zmniejszamy do 170 i dopiekamy jeszcze około 30 minut.