Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wreszcie się doczekałam wędzarki :) W tym roku gwiazdka zawitała do mnie trochę wcześniej więc mogłam wypróbować swój nowy prezent :D
Żelki – bez białego cukru, azotynów, azotanów, sztucznych barwników i wzmacni...
Odsłon: 12315
Makaron domowy przygotujemy w ciągu 45 minut, o tanim koszcie, nie jest to cz...
Odsłon: 8335
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 66
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 59
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 90
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2900
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 112
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 66
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 59
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 90
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2900
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 112
Składniki
Składniki na zalewę razem z główką czosnku zagotować i wystudzić. Mięso umyć. Do dużej miski włożyć w całości karczek, schab, szynkę, a składniki na kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zalać zalewą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Codziennie przemieszać mięso w misce.
Mięso opłukać i osuszyć. Karczek, schab i szynkę włożyć do siatek wędliniarskich, powiesić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso w wędzarce poukładać (powiesić) tak żeby się nie dotykało (na zdjęciu tego nie widać). Następnie wędzić ok. 6 godzin w 50 stopniach. W garnku zagotować wodę (80 stopni) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca i soli, uwędzone wędliny włożyć do wody i parzyć przez 30 minut. Następnie odstawić do wysuszenia i wystygnięcia.
Mięso na kiełbasę zmielić używając sitka o największych oczkach. Do mięsa dodać przyprawę do kiełbasy jałowcowej, ok. 800 ml wody i wyrabiać mięso. Jelita umyć.
Na maszynkę do mięsa założyć końcówkę do kiełbasy, nałożyć jelita i napełniać je mięsem, formować kiełbaski.
Gotowe kiełbaski odwiesić na kilka godzin.
Wędzić tak samo jak powyżej i potem sparzyć. Smacznego
Przepisy Śniadania
Śniadania
Racuchy z czarną porzeczką
Śniadania
placuszki jogurtowe
Śniadania
Bułki zapiekane z jajkiem
Śniadania
Owsianka z burakiem i jabłkiem
Racuchy z czarną porzeczką
Kwaśna porzeczka wspaniale przełamuje słodycz racuchów. Polecam!
Odsłon: 36
placuszki jogurtowe
pomysł na śniadanie ,proste i smaczna.
Odsłon: 134