Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wreszcie się doczekałam wędzarki :) W tym roku gwiazdka zawitała do mnie trochę wcześniej więc mogłam wypróbować swój nowy prezent :D
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11328
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4029
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 478
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 331
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11328
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4029
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 478
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 331
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Składniki
Składniki na zalewę razem z główką czosnku zagotować i wystudzić. Mięso umyć. Do dużej miski włożyć w całości karczek, schab, szynkę, a składniki na kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zalać zalewą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Codziennie przemieszać mięso w misce.
Mięso opłukać i osuszyć. Karczek, schab i szynkę włożyć do siatek wędliniarskich, powiesić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso w wędzarce poukładać (powiesić) tak żeby się nie dotykało (na zdjęciu tego nie widać). Następnie wędzić ok. 6 godzin w 50 stopniach. W garnku zagotować wodę (80 stopni) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca i soli, uwędzone wędliny włożyć do wody i parzyć przez 30 minut. Następnie odstawić do wysuszenia i wystygnięcia.
Mięso na kiełbasę zmielić używając sitka o największych oczkach. Do mięsa dodać przyprawę do kiełbasy jałowcowej, ok. 800 ml wody i wyrabiać mięso. Jelita umyć.
Na maszynkę do mięsa założyć końcówkę do kiełbasy, nałożyć jelita i napełniać je mięsem, formować kiełbaski.
Gotowe kiełbaski odwiesić na kilka godzin.
Wędzić tak samo jak powyżej i potem sparzyć. Smacznego