Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wreszcie się doczekałam wędzarki :) W tym roku gwiazdka zawitała do mnie trochę wcześniej więc mogłam wypróbować swój nowy prezent :D
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 527
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3591
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4681
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30577
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 527
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3591
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4681
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30577
Składniki
Składniki na zalewę razem z główką czosnku zagotować i wystudzić. Mięso umyć. Do dużej miski włożyć w całości karczek, schab, szynkę, a składniki na kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zalać zalewą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Codziennie przemieszać mięso w misce.
Mięso opłukać i osuszyć. Karczek, schab i szynkę włożyć do siatek wędliniarskich, powiesić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso w wędzarce poukładać (powiesić) tak żeby się nie dotykało (na zdjęciu tego nie widać). Następnie wędzić ok. 6 godzin w 50 stopniach. W garnku zagotować wodę (80 stopni) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca i soli, uwędzone wędliny włożyć do wody i parzyć przez 30 minut. Następnie odstawić do wysuszenia i wystygnięcia.
Mięso na kiełbasę zmielić używając sitka o największych oczkach. Do mięsa dodać przyprawę do kiełbasy jałowcowej, ok. 800 ml wody i wyrabiać mięso. Jelita umyć.
Na maszynkę do mięsa założyć końcówkę do kiełbasy, nałożyć jelita i napełniać je mięsem, formować kiełbaski.
Gotowe kiełbaski odwiesić na kilka godzin.
Wędzić tak samo jak powyżej i potem sparzyć. Smacznego