Do góry

Śniadania Przepis na:

Swojskie wyroby

Swojskie wyroby

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8271

Dodano:

Odsłon: 21996

wreszcie się doczekałam wędzarki :) W tym roku gwiazdka zawitała do mnie trochę wcześniej więc mogłam wypróbować swój nowy prezent :D

Składniki

  • 1,5 kg karczku w kawałku
  • 1,5 kg schabu w kawałku
  • ok. 1,5 kg szynki w kawałku
  • na kiełbasę: 2 kg łopatki, 50 dkg karczku, 50 dkg słoniny, ząbek czosnku,przyprawa do kiełbasy jałowcowej
  • zalewa: peklosól, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, majeranek
  • główka czosnku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Swojskie wyroby

Przygotowanie

  1. Składniki na zalewę razem z główką czosnku zagotować i wystudzić. Mięso umyć. Do dużej miski włożyć w całości karczek, schab, szynkę, a składniki na kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zalać zalewą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Codziennie przemieszać mięso w misce.

  2. Mięso opłukać i osuszyć.
    Karczek, schab i szynkę włożyć do siatek wędliniarskich, powiesić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso w wędzarce poukładać (powiesić) tak żeby się nie dotykało (na zdjęciu tego nie widać). Następnie wędzić ok. 6 godzin w 50 stopniach.
    W garnku zagotować wodę (80 stopni) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca i soli, uwędzone wędliny włożyć do wody i parzyć przez 30 minut. Następnie odstawić do wysuszenia i wystygnięcia.

  3. Mięso na kiełbasę zmielić używając sitka o największych oczkach. Do mięsa dodać przyprawę do kiełbasy jałowcowej, ok. 800 ml wody i wyrabiać mięso.
    Jelita umyć.

  4. Na maszynkę do mięsa założyć końcówkę do kiełbasy, nałożyć jelita i napełniać je mięsem, formować kiełbaski.

  5. Gotowe kiełbaski odwiesić na kilka godzin.

  6. Wędzić tak samo jak powyżej i potem sparzyć.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (41)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 06 stycznia 2014 O rany ale smakołyki, tylko pozazdrościć a ten zapach unoszący się wokół..!!! :))
Ja mam możliwość zakupu swojskich wędlinek i naprawdę o niebo lepsze od tych sklepowych, pocieszające jest to iż za kilka miesięcy i my będziemy mieli swoje wyroby bo jak już mój mąż się na coś nakręci to nie ma odwrotu! ;D;D
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 02 stycznia 2014 Na takich pysznościach ja się wychowałam,teraz tylko mogę pomarzyć,choć w domu rodzinnym robi się takie wędliny,ale mieszkam daleko,żeby na co dzień się delektować tymi pysznościami.Dałam "upust" w święta-) Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stiv73 27 grudnia 2013 Przepraszam a gdzie można kupic taką wędzarkę.Może gdzieś na necie ?
Piękne wyroby,Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 24 grudnia 2013 Taka sama wędzarka stanęła niedawno u nas na bazarku... aromat rozsiewa się na pół osiedla. Pyszności z niej takie wychodzą, że palce lizać. Ostatnio kosztowałam polędwiczki wieprzowej i od razu pożałowałam, że nie kupiłam więcej. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 23 grudnia 2013 Pysznosti!!! Zadna wedlina ze sklepu nie dorowna domowym wyrobom. Anetko, a gdzie mozna kupictaka wedzarke, jezeli to nie jest tajemnica. Dziekuje i zycze Radosnych Swiat w gronie osob, ktorych kochasz. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etiudka74 23 grudnia 2013 Ale pyszności - smacznego, u mnie zawitają na Wielkanoc ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 23 grudnia 2013 O jejku, jakie pyszności. Już sam widok sprawia że niemal czuję ten wspaniały zapach. Aż zazdroszczę Ci tych własnych wędlinek :) Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 23 grudnia 2013 Pewnie nie są to wyroby takie jak wg procedur robi fachowiec, ale za to są pewne. Z fachowcami różnie bywa, kilkanaście dni temu kupiłam kiełbasę swojską z oryginalnym zębem świńskim w środku. Firma z Podhala, znana. Ostrzegam. Tobie i bliskim życzę wesołych Świąt, bo smaczne będą na pewno. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń