Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wreszcie się doczekałam wędzarki :) W tym roku gwiazdka zawitała do mnie trochę wcześniej więc mogłam wypróbować swój nowy prezent :D
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457583
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1411
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2235
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 569
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457583
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1411
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2235
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 569
Składniki
Składniki na zalewę razem z główką czosnku zagotować i wystudzić. Mięso umyć. Do dużej miski włożyć w całości karczek, schab, szynkę, a składniki na kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zalać zalewą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Codziennie przemieszać mięso w misce.
Mięso opłukać i osuszyć. Karczek, schab i szynkę włożyć do siatek wędliniarskich, powiesić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso w wędzarce poukładać (powiesić) tak żeby się nie dotykało (na zdjęciu tego nie widać). Następnie wędzić ok. 6 godzin w 50 stopniach. W garnku zagotować wodę (80 stopni) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca i soli, uwędzone wędliny włożyć do wody i parzyć przez 30 minut. Następnie odstawić do wysuszenia i wystygnięcia.
Mięso na kiełbasę zmielić używając sitka o największych oczkach. Do mięsa dodać przyprawę do kiełbasy jałowcowej, ok. 800 ml wody i wyrabiać mięso. Jelita umyć.
Na maszynkę do mięsa założyć końcówkę do kiełbasy, nałożyć jelita i napełniać je mięsem, formować kiełbaski.
Gotowe kiełbaski odwiesić na kilka godzin.
Wędzić tak samo jak powyżej i potem sparzyć. Smacznego