Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne danie śniadaniowe. Syrniki to placuszki twarogowe, popularne w kuchni ukraińskiej i rosyjskiej.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1225
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1225
Składniki
Do miski wbić jajko, dodać twaróg, mąkę cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać aż do osiągnięcia konsystencji ciasta.
Z powstałego ciasta uformować okrągłe placuszki i obtoczyć w mące (proces podobny trochę do wyrabiania kotletów mielonych).
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę. Uformowane placuszki położyć na patelni i smażyć aż będą złociste z obu stron.
(Opcjonalnie) Do podania można posypać syrniki cukrem pudrem lub polać syropem klonowym i dodać ulubione owoce.