Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka jest to potrawa podawana w Izraelu, Tunezji na śniadanie, są to smażone jajka w sosie powstałym z pomidorów i papryki. Ja zamiast sera fety użyłam kiełbaskę śląską.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8563
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8563
Składniki
Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w pół plastry, kiełbaskę kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości kiełbasy i cebuli. Gdy kiełbasa i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pomidory i dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i papryczki. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki.
Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek.
Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz.
Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek. Smacznego!!!