Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka jest to potrawa podawana w Izraelu, Tunezji na śniadanie, są to smażone jajka w sosie powstałym z pomidorów i papryki. Ja zamiast sera fety użyłam kiełbaskę śląską.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 755
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5479
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9299
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 167
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 755
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5479
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9299
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 167
Składniki
Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w pół plastry, kiełbaskę kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości kiełbasy i cebuli. Gdy kiełbasa i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pomidory i dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i papryczki. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki.
Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek.
Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz.
Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek. Smacznego!!!