Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna propozycja na weekendowe (i nie tylko) śniadanie, które przygotujecie w maksymalnie 15 minut. Obłędna, aromatyczna i niezwykle pożywna szakszuka inspirowana smakiem znanej włoskiej sałatki caprese. Są tuta pomidory, mozzarella i bazylia - będzie pysznie i do syta :) Spróbujcie koniecznie.
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skor...
Odsłon: 64
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz,...
Odsłon: 1187
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 419
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skor...
Odsłon: 64
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz,...
Odsłon: 1187
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 419
Składniki
Pomidory malinowe pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Cebulę pokroić w większą kostkę, papryczkę chili na plasterki. Czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę, czosnek i chili. Podsmażyć do zeszklenia. Dodać pomidory i dusić ok. 5 minut, do odparowania soku. Pomidory doprawić solą, pieprzem, kuminem i papryką. Dodać połowę posiekanej bazylii.
W pomidorach zrobić dwa wgłębiania i wbić w nie jajka. Na pomidorach ułożyć plasterki odsączonej na ręczniku papierowym mozzarelli. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 3 minuty, aż ser się rozpuści, białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Przed podaniem posypać pozostałymi listkami bazylii. Podawać od razu po przygotowaniu z pieczywem.