Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka z ciecierzycą i boczkiem

Szakszuka z ciecierzycą i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 593

Dodano:

Odsłon: 707

Szukasz inspiracji na pyszne i pożywne śniadanie? Szakszuka - czyli pyszne danie z pomidorów i jajek z dodatkiem cieciorki oraz boczku będzie idealną propozycja nie tylko na śniadanie ale i w ciągu dnia.

Składniki

  • 4 jajka szczypta kminu rzymskiego
  • 200 g boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów śliwkowych
  • 250 g cieciorki konserwowej
  • 200 ml wody natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kolendry całej rozgniecionej w moździerzu
  • szczypta chili
  • szczypta kminu rzymskiego
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szakszuka z ciecierzycą i boczkiem

Przygotowanie

  1. Pomidory nakrawamy na krzyż i wrzucamy na kilka minut do wrzątku.

    Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy boczek pokrojony w paski i smażymy przez chwilę.

  2. Pomidory obieramy ze skóry i dodajemy do cebuli. Możemy je rozgnieść ale nie musimy bo same się rozpadną. Wlewamy wodę, dodajemy ciecierzycę i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu do wyparowania płynu.

  3. Robiąc miejsce na patelni wbijamy kolejno jajka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy do ścięcia się jajek.

  4. Patelnię zdejmujemy z ognia posypujemy posiekana natką pietruszki.

    Gotowe… Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń