Śniadania Przepis na:
Szakszuka z papryką i kiełbasą krakowską

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 710
Dodano: 24.10.2019
Odsłon: 9029
Składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 ząbek czosnku
- około 120 g kiełbasy krakowskiej suchej
- przyprawy: suszone oregano, bazylia, szczypta kminu rzymskiego
- 2-4 jajka
- sól, pieprz
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.
Kiełbasę krakowską kroimy na mniejsze paseczki.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki. -
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy kiełbasę. Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy dalej. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1-2 minutki. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy suszonym oregano, bazylią, szczyptą kminu rzymskiego oraz solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem, po czym smażymy przez chwilę już bez mieszania, tak by nadmiar płynów odparował z patelni.
Gdy to nastąpi na patelnię wybijamy jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu i zmniejszając ogień gotujemy pod przykryciem do czasu aż białko jajek się zetnie. -
Podajemy np z bagietką.
Komentarze do przepisu (0)