Do góry

Śniadania Przepis na:

Szczypane pieczone pierogi do pracy

Szczypane  pieczone pierogi do pracy

Autor:

Przepisów i artykułów: 687 Ocena: 13193

Dodano:

Odsłon: 968

Pieczone pierogi idealne do pracy. Pierogi pełne ziół z papryką i mięsem drobiowym. Przepis trochę kombinowany ze składników jakie znalazłam w domu.

Składniki

  • Ciasto: mąka 300 g ( 200 g pszennej, 100 orkiszowej ) lub 300 pszennej
  • drożdże 25 g
  • masło 50 g
  • smalec 30 g
  • śmietana 18 % 100 g
  • 1 jajko
  • zioła do bruschetty 1 łyżka
  • garam masala 1/2 łyżeczki
  • Farsz : 1 spora czerwona papryka
  • 1 połówka piersi kurczaka
  • 1 spora cebula
  • tymianek, estragon, garam masala
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szczypane pieczone pierogi do pracy

Przygotowanie

  1. Wychodzi 12 sporych pierogów.
    Farsz.
    Pierś kurczaka kroimy 2-3 cm kostkę i posypujemy garam masalą.
    Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
    Przesmażamy na oleju z tymiankiem, estragonem około 15 minut na małym ogniu. Studzimy.
    Na tej samej patelni przesmażamy kilka minut kawałki piersi kurczaka.Smażymy do 10 minut.
    Usmażonego kurczaka mieszamy z warzywami i studzimy.
    Ciasto.
    Do miski wsypujemy mąkę w środek wkruszyć drożdże posypać je szczyptą cukru. Na boki miski dodać resztę składników o temperaturze pokojowej.
    Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 1/2-3/4 cm.Stolnicę można lekko podsypać mąką.
    Spodeczkiem 12 cm wykrawać kółka i nadziewać farszem.

  2. Brzegi zlepić palcami i szczypiąc ciasto formujemy falbankę.
    Pierogi przekładamy na blachę z papierem do pieczenia.
    Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
    Nastawiamy piekarnik na 190 C i w tym czasie szczypiemy wyrośnięte pierożki szczypcami do lodu.
    Potem smarujemy mlekiem z odrobiną kurkumy.
    Pierogi pieczemy około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń