Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierogi idealne do pracy. Pierogi pełne ziół z papryką i mięsem drobiowym. Przepis trochę kombinowany ze składników jakie znalazłam w domu.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 30
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 30
Składniki
Wychodzi 12 sporych pierogów. Farsz. Pierś kurczaka kroimy 2-3 cm kostkę i posypujemy garam masalą. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju z tymiankiem, estragonem około 15 minut na małym ogniu. Studzimy. Na tej samej patelni przesmażamy kilka minut kawałki piersi kurczaka.Smażymy do 10 minut. Usmażonego kurczaka mieszamy z warzywami i studzimy. Ciasto. Do miski wsypujemy mąkę w środek wkruszyć drożdże posypać je szczyptą cukru. Na boki miski dodać resztę składników o temperaturze pokojowej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 1/2-3/4 cm.Stolnicę można lekko podsypać mąką. Spodeczkiem 12 cm wykrawać kółka i nadziewać farszem.
Brzegi zlepić palcami i szczypiąc ciasto formujemy falbankę. Pierogi przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 190 C i w tym czasie szczypiemy wyrośnięte pierożki szczypcami do lodu. Potem smarujemy mlekiem z odrobiną kurkumy. Pierogi pieczemy około 25 minut.