Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierogi idealne do pracy. Pierogi pełne ziół z papryką i mięsem drobiowym. Przepis trochę kombinowany ze składników jakie znalazłam w domu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 642
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1349
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458254
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1597
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2356
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 642
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1349
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458254
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1597
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2356
Składniki
Wychodzi 12 sporych pierogów. Farsz. Pierś kurczaka kroimy 2-3 cm kostkę i posypujemy garam masalą. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju z tymiankiem, estragonem około 15 minut na małym ogniu. Studzimy. Na tej samej patelni przesmażamy kilka minut kawałki piersi kurczaka.Smażymy do 10 minut. Usmażonego kurczaka mieszamy z warzywami i studzimy. Ciasto. Do miski wsypujemy mąkę w środek wkruszyć drożdże posypać je szczyptą cukru. Na boki miski dodać resztę składników o temperaturze pokojowej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 1/2-3/4 cm.Stolnicę można lekko podsypać mąką. Spodeczkiem 12 cm wykrawać kółka i nadziewać farszem.
Brzegi zlepić palcami i szczypiąc ciasto formujemy falbankę. Pierogi przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 190 C i w tym czasie szczypiemy wyrośnięte pierożki szczypcami do lodu. Potem smarujemy mlekiem z odrobiną kurkumy. Pierogi pieczemy około 25 minut.