Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka z indyka

Szynka z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8429

Dodano:

Odsłon: 43819

pyszna, chudziutka szyneczka :) wyśmienita do kanapek jak i na ciepło :)

Składniki

  • 1-1,2 kg udźca z indyka bez kości i bez skóry
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 jagody jałowca, 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do indyka, 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ok. 2 łyżki soli peklowej
  • ok. 1,5-2 litra wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szynka z indyka

Przygotowanie

  1. Mięso umyć.
    W wodzie zagotować wszystkie przyprawy, gotować ok 20 minut, wystudzić.
    Do wystudzonej zalewy włożyć mięso i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce.
    Mięso przełożyć do szynkowara, zamknąć, szynkowar umieścić w garnku na dnie ze ściereczką, do garnka nalać wodę po rant szynkowara.
    Gotować w 80 stopniach przez 1,5 godziny. Smacznego

    Ilość soli dobrze jest regulować wg własnego smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Giga71 16 lutego 2014 chciałabym zrobić taką wędlinkę, a że będzie to mój pierwszy raz, stąd mam wątpliwość: czy do szynkowara po zapeklowaniu mięsa mam dać samo wyłowione mięso, czy dolać też wodę z peklowania? Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irenka69 20 stycznia 2014 piękna, czy taki kolor można uzyskać dodając zwykłą sól a nie peklową??? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 19 stycznia 2014 Dietetyczna domowa szyneczka. Na pewno wypróbuję. :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 stycznia 2014 Ależ cudowna i pachnąca. Twoja rodzina ma z Tobą dobrze, tak ich zdrowo odżywiasz, jesteś wspaniała i podziwiam Cię szczerze :) Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń