Do góry

Śniadania Przepis na:

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1174

Dodano:

Odsłon: 2563

Przepis znalazłam w gazecie. Idealna np. na kolację

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dkg mąki
  • 12 i 1/2 dkg masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • FARSZ:
  • 15 dkg śmietany 18%
  • 3 jaja
  • kulka sera mozzarella - zetrzeć na tarce
  • 1 płaska łyżka listków bazylii ( ja dałam z torebki)
  • 4 pomidory - plastry ok 8 mm
  • 3/4 łużeczki soli
  • szczypta pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z pomidorami

Przygotowanie

  1. Mąkę, masło, żółtka i sól zagnieść, aż ciasto stanie się gładkie.
    Uformowac kulkę i włożyć na 30 min. do lodówki.

  2. Jajka delikatnie ubić ze śmietaną - nie doprowadzić do powstania piany.
    Doprawić solą i pieprzem.

  3. Ciasto wyjąc z lodówki i wyłożyć nim formę ( boki też).
    Podpiec chwile w piekarniku.

  4. Formę z podpieczonym spodem położyć na cienkiej deseczce.
    Na ciasto wysypać mozzarellę. Na niej ułożyć listki bazylii.
    Na to pomidory ( na całą powierzchnie tarty).

  5. Równomiernie na całą powierzchnię tarty wylać masę z jajek i śmietany.

  6. Formę z przygotowaną do pieczenia tartą przenieść na deseczce i ostrożnie zsunąć na blachę nagrzanego do temperatury 180`C piekarnika.
    Piec 40 minut.
    Podawać gorącą - zaraz po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń