Do góry

Śniadania Przepis na:

Terrina zielona z jajkiem i szparagami

Terrina zielona z jajkiem i szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 1640

Dodano:

Odsłon: 80

Terrina jest wyjątkowa bo jest dietetyczna, zdrowa ale przede wszystkim przepyszna. Robi się ją szybko, a zajadać można na śniadanie, kolację czy lunch do pracy. Mamy tutaj i warzywa, i jajka i rybę i nabiał. Czyli to wszystko co potrzebujemy w naszym dziennym jadłospisie. Czyż nie wygląda ona pięknie, można ją jeść oczami :-)

Składniki

  • 12 szparagów zielonych cienkich
  • 120 g serka śmietankowego puszystego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 garść natki pietruszki
  • 100 g łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz czarny i czerwony
  • 3 łyżeczki pełne żelatyny
  • 100 ml wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Terrina zielona z jajkiem i szparagami

Przygotowanie

  1. Jajka gotuję na twardo i obieram. Szparagi docinam do długości foremki i gotuję aldente około trzy minuty w osolonej wodzie.

  2. Serek mieszam z jogurtem greckim, dzielę na dwie części. Połowę żelatyny namaczam w 25 ml wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję łyżkę masy w ten sposób ją hartuję i mieszam. Wlewam żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem. Foremkę o wymiarach 9x19 cm wykładam całą folią spożywczą. Układam plastry łososia jeden obok drugiego.Wylewam masę serową, wciskam w nią szparagi, posypuję pieprzem czerwonym ziarnami.
    Układam jajka jedno za drugim wzdłuż.Wkładam do lodówki na 15 minut.

  3. Bazylię i natkę pietruszki siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się zielona a natka rozdrobni się. Żelatynę drugą połowę czyli półtorej łyżeczki namaczam też w 25 wody i rozpuszczam. Żelatynę wlewam do masy zielonej i energicznie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem. Masę wylewam do foremki. Na wierzchu posypuję ziarnami pieprzu czerwonego. Wkładam do lodówki na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń