Do góry

Śniadania Przepis na:

Tort kanapkowy rybny

Tort kanapkowy rybny

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1541

Dodano:

Odsłon: 8850

Tort wytrawny w formie dużej kanapki czemu nie. Zachwycimy nim gości i rodzinę. Polecam jako przekąskę w innym wydaniu. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Dekoracje można zrobić dowolne.

Składniki

  • przepis na chleb: 500 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki mąki żytniej 720
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 i 1/2 szklanka letniej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego
  • pasta rybna: 40 dkg ryby wędzonej
  • 1 cebula biała
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • natka pietruszki
  • pasta z pomidorów: 1 słoiczek pomidorów suszonych
  • 1/3 szklanki oleju z pomidorów
  • 20 dkg nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pozostałe: 300 g serka śmietankowego
  • majonez
  • 100 g łososia wędzonego
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 ogórek zielony
  • 1 ogórek zielony
  • 5 oliwek czarnych
  • kawałek papryczki chili
  • kawałek żółtej papryki
  • natka pietruszki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort kanapkowy rybny

Przygotowanie

  1. Chleb:

    Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę, sól, olej i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut kolejne do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, wkładam chleb na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę na 160 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam ściereczką i ustawiam na kratce do przestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej.



  2. Z chleba odkrawam górną cześć którą można zjeść. Kroję go na trzy blaty.

  3. Pasta pomidorowa:

    Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną wodą i odstawiam na 3 godziny do napęcznienia. Pastę dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Słonecznik przekładam na sitko do odsączenia.Przekładam go do miski, dodaję pomidory suszone, czosnek, sól, pieprz, olej i miksuję blenderem.

  4. Pasta rybna:

    Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem.

  5. Dolny blat chleba smaruję pastą pomidorową.

  6. następny blat chleba smaruję pastą rybną. Górny blat smaruję połową serka śmietankowego. Boki smaruję majonezem.Ogórka zielonego kroję na plastry i obkładam nimi boku tortu.

  7. Resztę serka wyciskam szprycą, z łososia formuję kwiatki, dekoruję pomidorkami , oliwkami, papryczką, natką pietruszki. Tort kanapkowy schładzam w lodówce co najmniej trzy godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń