Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort wytrawny w formie dużej kanapki czemu nie. Zachwycimy nim gości i rodzinę. Polecam jako przekąskę w innym wydaniu. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Dekoracje można zrobić dowolne.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12550
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12550
Składniki
Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę, sól, olej i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut kolejne do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, wkładam chleb na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę na 160 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam ściereczką i ustawiam na kratce do przestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej.
Z chleba odkrawam górną cześć którą można zjeść. Kroję go na trzy blaty.
Pasta pomidorowa: Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną wodą i odstawiam na 3 godziny do napęcznienia. Pastę dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Słonecznik przekładam na sitko do odsączenia.Przekładam go do miski, dodaję pomidory suszone, czosnek, sól, pieprz, olej i miksuję blenderem.
Pasta rybna: Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem.
Dolny blat chleba smaruję pastą pomidorową.
następny blat chleba smaruję pastą rybną. Górny blat smaruję połową serka śmietankowego. Boki smaruję majonezem.Ogórka zielonego kroję na plastry i obkładam nimi boku tortu.
Resztę serka wyciskam szprycą, z łososia formuję kwiatki, dekoruję pomidorkami , oliwkami, papryczką, natką pietruszki. Tort kanapkowy schładzam w lodówce co najmniej trzy godziny.