Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-08-2022
Tortilla z patelni najlepsza jaką jadłam. Świetny sposób na pyszne śniadanie, lunch lub kolację. Tortilla z dodatkiem pomidorów, pieczarek i szynki jest przepyszna, ale można dowolnie modyfikować dodatki - daj to co lubisz najbardziej :-)
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1258
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1069
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1258
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1069
Składniki
W kubku widelcem roztrzepać 1 jajko i 2 łyżki mleka, doprawić solą i pieprzem. Pomidor pokroić na plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać pieczarki i smażyć aż do odparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Wlać jajko z kubka, rozprowadzić po patelni, na to dać placek tortilli, na placek posypać trochę tartego sera i ułożyć plastry pomidora, posypać szczypiorkiem i jeszcze serem. Przykryć plackiem tortilli, na to pieczarki i trochę sera, przykryć plackiem tortilli, znowu trochę sera i plastry szynki, przykryć ostatnim plackiem. Szybko rozbić jajko z mlekiem, solą i pieprzem i wlać na górę, rozprowadzić i patelnię przykryć pokrywką. Smażyć 2-3 minuty, zdjąć pokrywę, przewrócić tortille na drugą stronę i jeszcze dopiekać. Przed podaniem pokroić jak pizzę i posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO!!!