Pomysł na śniadanie lub kolację zaczerpnięty ze Smakowitego Blogu. Pyszne tosty z jajkiem sadzonym, grzybkami shimeji i czerwona cebulą. Dalsze słowa są zbędne, tego trzeba spróbować. Shimeji to grzybki jadalne pochodzące z Azji Wschodniej. Grzyby są małe i cienkie, mogą mieć kolor biały lub brązowy. Rosną w "pakiecikach", połączone ze sobą u nasady, która nie jest jadalna. Mają wąskie trzony, zakończone półokrągłymi kapeluszami. Shimeji to grzybki o lekko orzechowym smaku z odrobiną słodyczy.
Tosty shimeji
Składniki
- pieczywo tostowe 2 kromki
- jajka 2 sztuki
- cebula czerwona 1 sztuka
- grzyby shimeji 150 g
- garść świeżej rukoli
- dodatkowo:
- olej z orzeszków ziemnych 1 łyżka
- masło 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
Składniki
- pieczywo tostowe 2 kromki
- jajka 2 sztuki
- cebula czerwona 1 sztuka
- grzyby shimeji 150 g
- garść świeżej rukoli
- dodatkowo:
- olej z orzeszków ziemnych 1 łyżka
- masło 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
Etapy przygotowania
Grzyby odcinamy od nasady, wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody i gotujemy 3- 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzybki shimeji.
Na środku patelni układamy kromki pieczywa tostowego. Całość smażymy kilka minut, obracając pieczywo i mieszając cebulę, aby równomiernie się podsmażyła. Pod koniec smażenia na patelnię wrzucamy łyżkę masła. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu ścięcia białka.
Gotowe jajka sadzone układamy na tostach, które z kolei wykładamy na rukolę. Całość posypujemy zrumienioną cebulką i grzybkami shimeji. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 55
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 20222
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 28
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 31
Ostatnio komentowane przepisy
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 55
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 20222
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 28
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 31
Składniki
- pieczywo tostowe 2 kromki
- jajka 2 sztuki
- cebula czerwona 1 sztuka
- grzyby shimeji 150 g
- garść świeżej rukoli
- dodatkowo:
- olej z orzeszków ziemnych 1 łyżka
- masło 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
Grzyby odcinamy od nasady, wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody i gotujemy 3- 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzybki shimeji.
Na środku patelni układamy kromki pieczywa tostowego. Całość smażymy kilka minut, obracając pieczywo i mieszając cebulę, aby równomiernie się podsmażyła. Pod koniec smażenia na patelnię wrzucamy łyżkę masła. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu ścięcia białka.
Gotowe jajka sadzone układamy na tostach, które z kolei wykładamy na rukolę. Całość posypujemy zrumienioną cebulką i grzybkami shimeji. Smacznego.
Wspaniałe i smakowite tosty :)
Rzeczywiście takie pyszne? Próbował ktoś? Pozdr.