Do góry

Śniadania Przepis na:

Tosty shimeji

Tosty shimeji

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48534

Dodano:

Odsłon: 783

Pomysł na śniadanie lub kolację zaczerpnięty ze Smakowitego Blogu. Pyszne tosty z jajkiem sadzonym, grzybkami shimeji i czerwona cebulą. Dalsze słowa są zbędne, tego trzeba spróbować. Shimeji to grzybki jadalne pochodzące z Azji Wschodniej. Grzyby są małe i cienkie, mogą mieć kolor biały lub brązowy. Rosną w "pakiecikach", połączone ze sobą u nasady, która nie jest jadalna. Mają wąskie trzony, zakończone półokrągłymi kapeluszami. Shimeji to grzybki o lekko orzechowym smaku z odrobiną słodyczy.

Składniki

  • pieczywo tostowe 2 kromki
  • jajka 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • grzyby shimeji 150 g
  • garść świeżej rukoli
  • dodatkowo:
  • olej z orzeszków ziemnych 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby odcinamy od nasady, wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody i gotujemy 3- 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy.
    Na patelni grillowej rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzybki shimeji.

  2. Na środku patelni układamy kromki pieczywa tostowego. Całość smażymy kilka minut, obracając pieczywo i mieszając cebulę, aby równomiernie się podsmażyła. Pod koniec smażenia na patelnię wrzucamy łyżkę masła.
    W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu ścięcia białka.

  3. Gotowe jajka sadzone układamy na tostach, które z kolei wykładamy na rukolę. Całość posypujemy zrumienioną cebulką i grzybkami shimeji.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń