Do góry

Śniadania Przepis na:

Twaróg z dodatkiem zwykłego mleka

Twaróg z dodatkiem zwykłego mleka

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 1397

Twaróg z tego przepisu jest słodszy od domowego, tradycyjnego twarogu. Przepis jest prosty, a sam proces produkcji twarogu szybki.

Składniki

  • 2 l zsiadłego mleka (przepis na naszym profilu)
  • 1 l zwykłego mleka, może być pasteryzowane w niskiej temperaturze (do 74 st C)
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przełóż zsiadłe mleko do garnka. Staraj się przy tym nie rozdrobnić zbytnio skrzepu.

  2. W drugim garnku zagotuj zwykłe mleko.

  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, przelej je do garnka z kwaśnym mlekiem i delikatnie mieszaj do momentu pojawienia się skrzepu.

  4. Delikatnie mieszaj skrzep przez kilka minut, jednocześnie uważając, aby zbytnio go nie rozdrobnić.

  5. Odstaw całość do wystudzenia na 2 – 3 godziny.

  6. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.

  7. Pozostaw do ocieknięcia.

  8. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz garnek / słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zbity.

  9. Więcej przepisów na sery znajdziesz na naszej stronie pracowniaserow.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń