Do góry

Śniadania Przepis na:

Warzywa w cieście po chińsku

Warzywa w cieście po chińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14511

Dodano:

Odsłon: 656

Proste, szybkie danie a zarazem pyszne i afektowne. Zapiekanka może być daniem głównym i przekąską. Doskonale sprawdza się jako śniadanie do pracy.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • Drożdże 15 g
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • śmietana 18 % 6 łyżek
  • ok.2 łyżki mleka
  • lubczyk 1 łyżeczka
  • czosnek niedźwiedzi 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • Nadzienie : chińska mieszanka warzywna z pędami bambusa i grzybami mun 450 g ( mrożonka )
  • pierś kurczaka 400 g
  • 1 duża czerwona cebula
  • ostra papryka, curry, kurkuma
  • przyprawa chińska 5 smaków ok.1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • rosół drobiowy około 100 ml
  • ok.4 łyżki lekko prażonych ziaren sezamu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Warzywa w cieście po chińsku

Przygotowanie

  1. Mięso i cebulę kroimy w cząstki i dokładnie rozdrabniamy w robocie.
    Najlepiej robić to w trybie pulsacyjnym.

  2. Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szybko przesmażamy mięso.
    Gdy mięso zbieleje dodajemy mieszankę warzywną, wszystko często mieszając podsmażamy ok.10 minut. W trakcie smażenia podlewamy rosołem i przyprawiamy.Studzimy.

  3. Ciasto.
    Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru.
    Dodajemy przyprawy, śmietanę, jajko, mleko, olej i zagniatamy ciasto.
    Powinno być dość luźne ale zwarte.
    Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na pół i jedną połowę jeszcze na pół.
    Spód blaszki 33 X 8 cm lekko wysmarowanej tłuszczem wypełniamy rozwałkowaną 1/4 częścią ciasta.
    Następnie nakładamy 1/3 warzyw, potem 1/4 rozwałkowanego ciasta, znów 1/3 warzyw, pozostałą 1/2 ciasta i pozostałą 1/3 warzyw.
    Wyższe warstwy ciasta dobrze jest ponakłuwać widelcem.

  4. Ostatnią warstwę warzyw posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
    Z odrobiny ciasta można zrobić ozdoby.
    Pieczemy w 180 C około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 stycznia 2018 Danie super!Nie dość,że smaczne to jeszcze bardzo ładnie wygląda:)No i moje smaki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń