Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie danie a zarazem pyszne i afektowne. Zapiekanka może być daniem głównym i przekąską. Doskonale sprawdza się jako śniadanie do pracy.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12586
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 155
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12586
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 155
Składniki
Mięso i cebulę kroimy w cząstki i dokładnie rozdrabniamy w robocie. Najlepiej robić to w trybie pulsacyjnym.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szybko przesmażamy mięso. Gdy mięso zbieleje dodajemy mieszankę warzywną, wszystko często mieszając podsmażamy ok.10 minut. W trakcie smażenia podlewamy rosołem i przyprawiamy.Studzimy.
Ciasto. Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru. Dodajemy przyprawy, śmietanę, jajko, mleko, olej i zagniatamy ciasto. Powinno być dość luźne ale zwarte. Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na pół i jedną połowę jeszcze na pół. Spód blaszki 33 X 8 cm lekko wysmarowanej tłuszczem wypełniamy rozwałkowaną 1/4 częścią ciasta. Następnie nakładamy 1/3 warzyw, potem 1/4 rozwałkowanego ciasta, znów 1/3 warzyw, pozostałą 1/2 ciasta i pozostałą 1/3 warzyw. Wyższe warstwy ciasta dobrze jest ponakłuwać widelcem.
Ostatnią warstwę warzyw posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Z odrobiny ciasta można zrobić ozdoby. Pieczemy w 180 C około 60 minut.