Do góry

Śniadania Przepis na:

Wegański majonez z awokado

Wegański majonez z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25204

Dodano:

Odsłon: 11465

Majonez też może być zdrowy, pożywny i dostarczać dobroczynnych dla naszego organizmu witamin, kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Dzisiaj zapraszam na prosty w przygotowaniu, zielony majonez w wersji wege, który będzie idealnym dodatkiem do jajek, makaronów i warzyw, ale także doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa.

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miąższ z awokado przekładamy do blendera wraz z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę, którą na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    * Sok z cytryny możemy zastąpić także octem jabłkowym.

  2. Gotowy majonez przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce (około 7 dni).

  3. Majonez z awokado wspaniale smakuje z jajkami lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń