Do góry

Śniadania Przepis na:

Wegetariańskie gofry z bitą śmietaną i domową frużeliną.

Wegetariańskie gofry z bitą śmietaną i domową frużeliną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 156

Dodano:

Odsłon: 1386

Smacznego !

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3-4 łyżki oleju
  • łyżeczka miodu
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najprościej na świecie i standardowo. Przesiewamy sypkie produkty, oprócz mleka w proszku oczywiście:), dolewamy płyny i mieszamy, mieszamy, aż wyjdzie nam jednolita konsystencja. Mogą zostać się nam miniaturowe grudki. Bez obaw, to tylko mleko w proszku:) Podczas smażenia się rozpuści :)

    Nasze gofry potrzebują tak 6-8 minut smażenia.

  2. Frużelina jagodowa:

    2 szklanki jagód
    3-4 łyżki cukru
    woda
    2-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

  3. Do garnuszka wsypujemy cukier, ostrożnie rozpuszczamy i dodajemy jagody. Podgrzewamy pod przykryciem, najlepiej przezroczystym, żeby mieć kontrolę.
    Kiedy jagody zaczną wypuszczać sok, wlewamy wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. I ostrożnie gotujemy przez ok. 10 minut.

    Proste, prawda:)?

  4. Nie przejmujcie się, jeżeli większość jagód po prostu "wyparuje". Są bardzo delikatne, więc jest to nieuniknione.

    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Ale od Was zależy, czy chcecie bardziej rzadką, czy może gęściejszą.
    Wtedy wystarczy dolać wody, albo wymieszać kolejną łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą.
    Gorącą frużelinę przelewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

    Nie zrażajcie się po wpadce!

    Pierwsze 2 słoiczki "przerabiałam" 3 razy. Były albo za mało słodkie, za gęste, za rzadkie.
    Aż się udało :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justa_kitchen 29 lipca 2014 wyglądają niesamowicie apetycznie! będę testować :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 06 lipca 2014 Fantastyczne !Oj narobiłaś mi smaku :)Niestety nie mam jagód,może jutro uda mi się kupić? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jonita 06 lipca 2014 Smakowite :) ciekawy dodatek mleka w proszku, tak jeszcze nie próbowałam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń