Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, świeży, domowy chleb...marznie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2173
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101799
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6218
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2173
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101799
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6218
Składniki
Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy cukier i 2/3 mąki /tak aby powstało gęste ciasto/. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy z solą, 2 łyżkami koperku i kminku. Masło rozpuszczamy w rondelku.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę mąki z ziołami i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut.Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki.Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem, kminkiem i nacinamy ciasto wzdłuż. Przez 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut