Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, świeży, domowy chleb...marznie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:)
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2150
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 912
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2150
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 912
Składniki
Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy cukier i 2/3 mąki /tak aby powstało gęste ciasto/. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy z solą, 2 łyżkami koperku i kminku. Masło rozpuszczamy w rondelku.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę mąki z ziołami i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut.Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki.Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem, kminkiem i nacinamy ciasto wzdłuż. Przez 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut