Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, świeży, domowy chleb...marznie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11686
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8185
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11686
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8185
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Składniki
Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy cukier i 2/3 mąki /tak aby powstało gęste ciasto/. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy z solą, 2 łyżkami koperku i kminku. Masło rozpuszczamy w rondelku.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę mąki z ziołami i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut.Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki.Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem, kminkiem i nacinamy ciasto wzdłuż. Przez 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut