Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie bułeczki to smaczna dekoracja świątecznego stołu. Wykorzystałam resztki z rosołu, zarówno mięso jak i warzywa.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12281
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1507
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 109
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12281
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1507
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 109
Składniki
Wychodzi 12 sporych bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać letnią wodą. Lekko zamieszać i odstawić na 10 minut do rozpuszczenia drożdży. Potem dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie. Mięso z rosołu zmielić z warzywami ( cebula, marchew, pietruszka). Doprawić i krótko przesmażyć z odrobiną rosołu. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą spłaszczyć w okrąg, nadziać mięsem i 2-3 oliwkami. Ciasto zamknąć jak pieróg i uformować bułkę. Odłożyć na blachę z papierem , łączeniem do dołu.
Na każdej bułce foremką zrobić króliczka lub zajączka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 C ok. 20 minut.