Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe na niebanalne śniadanie czy kolację. Dobre do pracy i szkoły, polecam.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 104
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 174
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 27
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 255
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 104
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 174
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 27
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 255
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Składniki
Tortownica 24 cm. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie natłuścić. Pieczarki i pora wypłukać. Pora sparzyć gorącą wodą i pokroić w paski. Pieczarki pokroić w średnie cząstki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dusić uzupełniając wodę, pod koniec dodać plasterki pora, dodać majeranek, pieprz i sól do smaku. Całość przestudzić.
Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość. Oddzielnie siekamy natkę pietruszki i orzechy.
Z wyrośniętego ciasta formujemy prostokąt o wymiarach 50 X 40 cm. Ciasto posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodajemy wyciśnięty czosnek, pieczarki z porem, posiekane orzechy.
Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciu). Powstały wałek ciasta skręcamy 2 -3 razy.
Przekładamy ciasto na przygotowaną blaszkę tworząc wieniec, ciasto nacinamy kilka razy nożem, do pojawienia się nadzienia. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.