Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I choć do wiosny jeszcze trochę czasu, to warto umilić go sobie pyszną, lekką sałatką, która jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo pożywna. Zawiera spore ilości białka oraz witamin. Świetnie odnajdzie się na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego chleba i dodatkiem w postaci szczypiorku.
miska, deska, nóż do krojenia
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 57
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4436
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 57
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4436
Składniki
Do rondla wstaw jajka i gotuj na twardo.
Pokrój warzywa (paprykę, ogórek kiszony, cebulę lub pora) w kostkę, a szczypiorek posiekaj na drobno (garść szczypiorku wystarczy). Odsącz kukurydzę.
Do większej miski przerzuć pokrojone warzywa oraz kukurydzę. Pokrój szynkę w kostkę lub jeśli jest w plastrach, to podziel na kilka mniejszych pasków. Zmieszaj z pozostałymi składnikami, doprawiając solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.
Do miski dodaj łyżkę musztardy, łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki majonezu. Dopraw i wymieszaj składniki.
Wierzch sałatki oprósz szczypiorkiem lub natką pietruszki. Sałatka jest gotowa. Najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą. Świetnie smakuje z chrupkim, domowym chlebem.
Wskazówka: Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej sycąca, dorzuć ugotowanego al dente makaronu (najlepiej wstążki lub rurki).