Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem, wiem, trochę spóźniony... Może skorzystacie w przyszłym roku :) Specyficzna pasta rybna, dość słona za sprawą fety, ale jednocześnie bardzo aromatyczna. Polecam!
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1104
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 882
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1212
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 275
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1104
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 882
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1212
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 275
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy nim małą formę na babkę. Ciasta na pewno nam zostanie i z tej właśnie reszty formujemy podkowę, która później posłuży jako ucho koszyka wielkanocnego. Do formy wyłożonej ciastem wsypujemy suchą fasolę, taki manewr zapobiega odejściu ciasta francuskiego od ścianek podczas pierwszej fazy pieczenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim podkowę i formę babkową. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, aż do zrumienienia. Po 15 minutach możemy wysypać fasolę, po tym czasie jej brak nie powinien już zmienić kształtu naszego korpusu. Uszko do koszyczka upiecze się szybciej niż sam koszyk, musimy o tym pamiętać i wyjąć go z piekarnika gdy będzie zrumienione. Całkowity czas pieczenia koszyczka to mniej więcej 30 minut, ale najlepiej ocenić wzrokowo czy ciasto jest zrumienione dostatecznie czy też nie.
Upieczony korpus na koszyczek przestudzić, po czym delikatnie wyjąć z formy. Teraz czas na przygotowanie farszu, czyli naszej pasty z włoską nutą. Tuńczyka mocno osączamy z oleju. W rondelku ucieramy ser feta z pasta z suszonych pomidorów i jogurtem, dodajemy tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy tak, aby powstała jednolita pasta. Pastę przekładamy do szprycy dekoracyjnej, napełniamy nią nasz wielkanocny koszyk wyciskając małe kwiatuszki. Do napełnionego koszyka wkładamy ucho z ciasta. Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii i suszonymi pomidorami. Smacznego.