Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka zapiekane w awokado sprawdzą się jako przystawka, sycące śniadanie lub smaczna kolacja. Takie połączenie składników z pewnością przypadnie ci do gustu. Pamiętaj, że awokado zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych, substancji odżywczych oraz witamin, dlatego z powodu tych właściwości tworzy z jajkami zgrany duet, który powinien często gościć na naszych talerzach. Zapiekane w awokado jajka możesz podawać samodzielnie lub w towarzystwie chrupiącej bagietki i lekkiej sałatki ze świeżych warzyw.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Umyj awokado, przekrój na pół i wyjmij pestki. Pogłęb otwór po wyjęciu pestki za pomocą łyżki. Ułóż cząstki awokado skórką ku dołowi w naczyniu żaroodpornym. Możesz układać owoce na lekko zgniecionej folii aluminiowej, co spowoduje większą stabilność mini zapiekanek podczas pieczenia (jajka ze środka nie wyleją się).
Na dnie awokado ułóż boczek lub łososia. Boczek możesz lekko przesmażyć. W otwór po pestce wbij jajko. Jeśli boisz się, że jajko wypłynie, wbij jajko najpierw do szklanki, za pomocą łyżki włóż żółtko do awokado i wypełnij białkiem. Kawałeczki boczku lub łososia możesz także ułożyć na powierzchni jajek.
Wstaw naczynie żaroodpornie do pieca rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz około 15 minut, aż biało się zetnie. Zapiekane awokado jest najsmaczniejsze, gdy białko jajka się zapiecze, ale żółtko pozostanie nieco płynne.
Przystawkę podawaj na ciepło, posypaną solą oraz pieprzem, a także świeżym, posiekanym szczypiorkiem.