Do góry

Śniadania Przepis na:

Wytrawny mus młodych buraczków

Wytrawny mus młodych buraczków

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 10464

Dodano:

Odsłon: 541

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śniadanie.Gorąco polecam.

Składniki

  • 170 g młodych buraczków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 i 1/3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 160 g pestek słonecznika
  • ok. 20 prażonych pestek dyni
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól , czerwony pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1.
    Obrane i opłukane młode , małe buraczki , ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie , 1-2 minuty. Do czosnku wlewamy sok z cytryny i pomarańczy , mieszamy. Następnie dodajemy tarte buraki , przykrywamy i dusimy ok. 7 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Buraczki przekładamy do głębszej miski, studzimy , potem dodajemy pestki słonecznika i kilka listków natki pietruszki , całość blendujemy na gładki mus . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mus przekładamy do kieliszków i posypujemy posiekanymi pestkami dyni. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń