Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekane jajko

Zapiekane jajko

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3774

Dodano:

Odsłon: 17383

Zapiekane jajko z warzywami podawane na ciepło to dobry początek dnia.

Składniki

  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • czerwona papryka 0,5 sztuki
  • pomidory bez skórki 0,5 puszki
  • szpinak mrożony siekany 15-20 dag
  • czerwona fasola 1 puszka (40dag)
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • ser żółty 10 dag
  • jajka 4 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • oregano
  • masło do wysmarowania kokilek
  • olej ok. 2 łyżek do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć.
    Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażyć. Dodać pomidory. Dusić , aż do wyparowania wody. Dobrze doprawić solą, pieprzem, chili i trochę oregano. Zdjąć z ognia.

  2. Dodać fasolę,starty ser i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę.

  3. Przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek. Szpinak wcisnąć łyżeczką pomiędzy masę.

  4. Zrobić wgłębienie po środku. Wbić jajko i lekko posolić.
    Piec w temperaturze 170-180 st do momentu, aż zetnie się białko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń