Śniadania Przepis na:
Zapiekane jajko

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3774
Dodano: 30.01.2017
Odsłon: 17383
Składniki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- czerwona papryka 0,5 sztuki
- pomidory bez skórki 0,5 puszki
- szpinak mrożony siekany 15-20 dag
- czerwona fasola 1 puszka (40dag)
- śmietana 18 % 2 łyżki
- ser żółty 10 dag
- jajka 4 sztuki
- sól
- pieprz
- chili
- oregano
- masło do wysmarowania kokilek
- olej ok. 2 łyżek do smażenia
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażyć. Dodać pomidory. Dusić , aż do wyparowania wody. Dobrze doprawić solą, pieprzem, chili i trochę oregano. Zdjąć z ognia. -
Dodać fasolę,starty ser i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę.
-
Przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek. Szpinak wcisnąć łyżeczką pomiędzy masę.
-
Zrobić wgłębienie po środku. Wbić jajko i lekko posolić.
Piec w temperaturze 170-180 st do momentu, aż zetnie się białko.
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 31 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Pyszna przystawka <33 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 30 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Świetna i bardzo smakowita propozycja :)7 Kto głosował? | Odpowiedz