Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka zapiekanka podzielona na porcje zapewni całej rodzinie pyszny i syty posiłek do pracy i szkoły. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Ja używałam kiszonych ogórków meksykańskich, ale można wykorzystać zwykłe małe ogórki lub połówki czy ćwiartki większych.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15509
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15509
Składniki
Tortownica 22 cm. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środek wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru, zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut. Potem dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Mięso wymieszać z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem. Dodać oregano, sól i pieprz. Dobrze wymieszać ręką i odstawić do lodówki ( na czas wyrośnięcia ciasta ). Potem dodać jajko, bułkę, dobrze wymieszać. Górna warstwa. Liście nasturcji krótko wyparzyć, osączyć , wymieszać z chrzanem, bułką i przyprawić solą, pieprzem, wodą spod ogórków. Dodać drobno pokrojone ogórki. Z wyrośniętego ciasta oderwać mały kawałek, odłożyć , resztą ciasta wyłożyć spód i boki tortownicy. Nałożyć połowę mięsa, rozłożyć ogórki, nałożyć drugą połowę mięsa.
Mięso przykryć cienką górną warstwą zieleniny. Z reszty ciasta zrobić dekorację. Piec w 180 C ok. 60-70 minut.