Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już pierwszą próbę łączenia tych smaków robiłam, wyszło świetnie. Marchew, mak i limonka, wspaniale się komponują, bułeczki długo zachowują świeżość. Taki zawijaniec w pracy narobi innym apetytu.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2324
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4417
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1375
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 343
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2324
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4417
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1375
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 343
Składniki
Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki, nie odciskamy jej, ale wykorzystujemy bez nadmiaru soku. Do miski przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, zasypujemy 5 g cukru. Żółtko roztrzepujemy z pozostałymi 15 g cukru, zalewamy je letnim mlekiem. Do miski z mąką dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość poniżej 1/2 cm. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy skórką z limonki i zwijamy do środka dwa przeciwległe boki.
Następnie kroimy wałeczek w 1,5-2 cm paski. rozkładamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 C kilkanaście minut.