Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już pierwszą próbę łączenia tych smaków robiłam, wyszło świetnie. Marchew, mak i limonka, wspaniale się komponują, bułeczki długo zachowują świeżość. Taki zawijaniec w pracy narobi innym apetytu.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2663
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 290
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9578
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2663
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 290
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9578
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Składniki
Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki, nie odciskamy jej, ale wykorzystujemy bez nadmiaru soku. Do miski przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, zasypujemy 5 g cukru. Żółtko roztrzepujemy z pozostałymi 15 g cukru, zalewamy je letnim mlekiem. Do miski z mąką dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość poniżej 1/2 cm. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy skórką z limonki i zwijamy do środka dwa przeciwległe boki.
Następnie kroimy wałeczek w 1,5-2 cm paski. rozkładamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 C kilkanaście minut.