Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa wersja naleśników, które przygotowuje dla siebie oraz naszego niemowlaka.
głębokie naczynie, mikser, chochelka, patelnia, łopatka
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 134
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2684
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 281
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2635
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 134
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2684
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 281
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2635
Składniki
Do naczynia dodajemy litr mleka, 2 jajka, mąkę orkiszową (lub inną, ja dodałam również kukurydzianą, można też pełnoziarnistą), wykorzystałam też amarantus ekspandowany, który akurat miałam.
Bendujemy składniki na średnio gęstą masę tak, aby nie było grudek.
Rozgrzewamy olej na patelni (dla dzieciaczka można też smażyć np na masełku), następnie chochelką wylewamy porcję ciasta i smażymy do zarumienienia.
Gotowe naleśniki można zjeść zarówno na słono z warzywami czy mięsem, jak i na słodko z owocami. Dodatki należy przygotować tak, aby były bezpieczne dla malucha, jeśli je przygotowujemy dla niego.