Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa wersja naleśników, które przygotowuje dla siebie oraz naszego niemowlaka.
głębokie naczynie, mikser, chochelka, patelnia, łopatka
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11877
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16157
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5126
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11877
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16157
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5126
Składniki
Do naczynia dodajemy litr mleka, 2 jajka, mąkę orkiszową (lub inną, ja dodałam również kukurydzianą, można też pełnoziarnistą), wykorzystałam też amarantus ekspandowany, który akurat miałam.
Bendujemy składniki na średnio gęstą masę tak, aby nie było grudek.
Rozgrzewamy olej na patelni (dla dzieciaczka można też smażyć np na masełku), następnie chochelką wylewamy porcję ciasta i smażymy do zarumienienia.
Gotowe naleśniki można zjeść zarówno na słono z warzywami czy mięsem, jak i na słodko z owocami. Dodatki należy przygotować tak, aby były bezpieczne dla malucha, jeśli je przygotowujemy dla niego.