Do góry

Śniadania Przepis na:

Zimne nóżki

Zimne nóżki

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11681

Dodano:

Odsłon: 3676

Lekko odchudzona wersja, są niezastąpione w dobrej diecie na stawy.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukane mięso wstawiłam do 5 litrowego garnka. Dodałam obrane warzywa, pół selera, pietruszkę, dwie marchewki, opaloną cebulę, kawałek pora, dwa ząbki czosnku. Jeszcze ziele angielskie i liść laurowy i chili. Można od razu posolić.

    A teraz trzeba to zalać woda i pogotować trzy godziny lub więcej jak ktoś lubi.


    *Jeśli golonka i nóżki mają włoski, to trzeba ją ogolić lub opalić.

  2. Obrałam mięso z kości i tłuszczu. pokroiłam w kostkę. Uwielbiam skórki ale już nie tłuszcz pod nimi. Łyżką zdrapałam pozostały tłuszcz, który przywierał do skórek.

  3. Marchew pokroiłam drobno i dodawałam razem z mięsem do naczyń, w których stężeją.

    Bulion przecedziłam, doprawiłam jeszcze do smaku, zaciągnęłam przeciśniętym ząbkiem czosnku i dodałam natkę pietruszki.

    Zalałam naczynka i wstawiłam je w zimne miejsce.

    * Pozostały bulion można wykorzystać jako bazę do zupy lub sosu.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń