Do góry

Śniadania Przepis na:

Ziołowe bułeczki śniadaniowe

Ziołowe bułeczki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4525

Dodano:

Odsłon: 2672

Od jakiegoś już czasu uprawiam zapasy z zakwasem na chleb. Chyba za zimno, bo nic nie rośnie. Wyznawanie miłości nie pomogło, więc zacząłem szukać pomocy w internecie. Znalazłem... bułeczki. Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi bułeczki. Wykorzystałem przepis autorki "trele-morele" ze Smakera (https://smaker.pl/przepis-buleczki-czosnkowe-z-tymiankiem,54136.html)

Składniki

  • ok. 600 g mąki pszennej
  • ćwierć kostki świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka cukru
  • ok. 300 - 350 ml wody (lub mleka)
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • łyżka tymianku (lub innych ziół)
  • 2 łyżki oliwy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziołowe bułeczki śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę z solą do miski, zrób zagłębienie i pokrusz do niego drożdże, posyp je cukrem.
    Zagotuj wodę z roztartym czosnkiem i ziołami. Ostudź (do temp. ok. 30 stopni) i wlej trochę do drożdży. Poczekaj aż zaczną pracować - wytworzy się piana.
    Dodaj resztę wody z przyprawami, oliwę i jedno jajko. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do ręki.

  2. Przełóż do miski (możesz delikatnie obtoczyć w niewielkiej ilości oliwy).
    Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  3. Kiedy ciasto dobrze wyrośnie, wyrób je jeszcze raz, ok. 5 minut, uformuj bułeczki (wielkość dowolna) i ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryj ściereczką i poczekaj jeszcze 10 - 15 minut aż wyrosną. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp gruboziarnistą solą lub ziołami.

  4. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw do niego naczynie z wodą - bułki ładnie się zrumienią i będą miały chrupiącą skórkę.
    Włóż wyrośnięte bułeczki i piecz ok. 20 minut.

  5. Ja nie wytrzymałem tego zapachu - rzuciłem się na jeszcze gorącą! Pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń