Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego na śniadanko? Bardzo proszę. Ryż, migdały, żurawina i nutka miodu. A jeśli ktoś woli inaczej, to może to być po prostu deser.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5955
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 732
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 816
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5955
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 732
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 816
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Migdały sparzyć i zdjąć skórkę. Przy pomocy blendera zmiksować migdały. Można też przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ważne, żeby były dobrze rozdrobnione. Do garnka wlać mleko i zacząć gotować. Do mleka dodać zmielone migdały i kaszkę. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Dodać miód i wymieszać. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Żurawinę namoczyć w dwóch łyżkach amaretto lub rumu - wersja dla dorosłych. W miseczce ułożyć centralnie ryż. Dookoła nalać mleko z migdałami. Posypać płatkami migdałowymi i żurawiną. Smacznego.