Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kaszanka z sosem z ostrych papryczek. Smakuje na zimno jako przekąska lub pieczona.
nadziewarka do kiełbas, termometr, większy garnek
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 522
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 248
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2183
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 958
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 522
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 248
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2183
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 958
Składniki
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zarumienienia. Z 6 szklanek gotujemy wywar z domowej pasty rosołowej, sosu z ostrych papryczek i przypraw. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone skwarki boczku i cebuli oraz wypłukane kasze. Gotujemy cały czas mieszając do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki. Smacznego!!!