Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, smażonych wątróbkach z kaczki i sercach z indyka i wieprza. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.
Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania golonek. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.
Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy smażone wątróbki, gotowane serca i skórę z golonki, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Wszystkie mięsa rozdrabniamy w małą kostkę.
Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości.
Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.
Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita.
Możemy robić wianuszki lub kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.
Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.
Smacznego!!!
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej i jęczmie...
Odsłon: 187
Bardzo zdrowa i smaczna kaszanka, smaku nie da się opisać :) Jest to kaszanka...
Odsłon: 459
Biała kaszanka zrobiona z kaszy jęczmiennej i gryczanej, na mięsie z wieprzow...
Odsłon: 4971
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30621
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 129
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 116
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 357
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30621
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 129
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 116
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 357
Składniki
Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania golonek. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.
Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy smażone wątróbki, gotowane serca i skórę z golonki, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Wszystkie mięsa rozdrabniamy w małą kostkę.
Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości.
Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.
Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita.
Możemy robić wianuszki lub kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.
Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno. Smacznego!!!
Przepisy Wędliny
Wędliny
Domowa wędlina z butelki
Wędliny
Karkówka na kanapki
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Domowa wędlina z butelki
Domowa wędlina z butelki to szybki i prosty do wykonania dodatek do kanapek....
Odsłon: 12988
Karkówka na kanapki
Karkówka na kanapki to domowe mięso, które przygotujesz z pomocą piekarnika....
Odsłon: 1799