Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, smażonych wątróbkach z kaczki i sercach z indyka i wieprza. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 99
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 2938
Szybka w przygotowaniu pizza na kukurydzianeym spodzie. U nas dodatki klasycz...
Odsłon: 63
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 99
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 2938
Szybka w przygotowaniu pizza na kukurydzianeym spodzie. U nas dodatki klasycz...
Odsłon: 63
Składniki
Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania golonek. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.
Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy smażone wątróbki, gotowane serca i skórę z golonki, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Wszystkie mięsa rozdrabniamy w małą kostkę.
Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości.
Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.
Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita.
Możemy robić wianuszki lub kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.
Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno. Smacznego!!!