Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5377
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1726
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5270
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1773
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5377
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1726
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5270
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1773
Składniki
Mięso z łopatki, szynkę i boczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Całość, razem ze słoniną kroimy w kostkę, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Połowę mięsa mielimy jeszcze raz.
Gotową masę doprawiamy majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Masę mięsną mieszamy za pomocą dłoni lub mikserem z odpowiednią końcówką. Podczas wyrabiania konieczne będzie dolewanie zimnej wody (ja dodałam 2 szklanki), masa musi być jednolita, ale nie wodnista. Jelita przed napełnianiem musimy wymoczyć w zimnej wodzie ok 10 minut.
Gotową masą napełniamy mokre jelita. Na jego początku, a później na końcu robimy supełek. Kiełbasę zaparzamy w wodzie o temp. ok 70 - 75*C przez 25 minut.
Białą kiełbasę możemy doprawić ulubionymi przyprawami. Ja najchętniej używam majeranku, czosnku, soli i pieprzu. Kiełbasa jest bez soli peklowej, wiec od razu po jej doprawieniu należy napełnić jelita i ją zaparzyć.
zdj