Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta minęły, ale smaki tego okresu jeszcze przez jakiś czas będą nam towarzyszyć. Dzisiaj przedstawiam przepis na białą kiełbasę, przepis sprawdzony w te święta, a super smak gwarantowany,
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 822
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 822
Składniki
Wszystkie kawałki mięsa kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mielenia. Można używać sitka o różnych oczkach. ale ja użyłem jednego.
Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, majrankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jeśli chodzi o czosnek to bardzo delikatnie, ponieważ nie każdy lubi smak tej przyprawy.
Jak mamy przygotowaną masę to bardzo dobrze mieszamy dodając zimną wodę. Przygotowaną masę mięsną możemy zostawić na klika godzin w lodówce by nabrała odpowiedniego smaku. Jelita wieprzowe namaczamy w wodzie. Przygotowujemy narzędzie do wypełniania jelit i u mnie jest to maszynka elektryczna do mielenia mięsa z odpowiednią przystawką. Na przystawkę nakładamy jelita, masę mięsną nakładamy do maszynki i zaczynamy napełniać jelita.
Jak mamy nabite całe jelito to na końcu zawiązujemy supeł i zaczynamy całość dzielić przez zawijanie na tzw serdelki. I tak mamy już gotową kiełbasę białą. Teraz możemy np. zagotować lub sparzyć lub ugotować np biały barszcz. Smacznego