Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć barszczu z dodatkiem białej kiełbasy. Najsmaczniejszy jest z domową białą kiełbasą z dziczyzny. Te smaki nawiązują do tradycyjnej staropolskiej kuchni szlacheckiej.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 69
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 482
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1393
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1873
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 69
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 482
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1393
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1873
Składniki
Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce.
Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, czosnek, majeranek, pieprz i jałowiec. Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy i przekręcając jelito formujemy równej wielkości kiełbaski.
Tak przygotowana biała kiełbasa jest gotowa do gotowania.
Ja zawsze przygotowuję większą ilość domowej kiełbasy, którą pakuję próżniowo, a następnie mrożę. Dzięki czemu mam zawsze pod ręką swojską domową kiełbasę, która jest idealna do barszczu, pieczenia lub z wody.