Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa jest znana i lubiana, nie tylko podczas Wielkanocy. Jednak taka prawdziwa, domowa i ręcznie robiona wędlina nie ma sobie równych. Szczęśliwi ci, którzy pamiętają smak dziadkowych wyrobów. Ten przepis pomoże o nim przypomnieć. Biała kiełbasa z przepisu dziadka jest krucha i wilgotna w środku, pełna aromatu, ale jednocześnie nie tłusta.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 454
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21933
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 454
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21933
Składniki
Wszystkie rodzaje mięs pokrój w kawałki. Wymieszaj je z solą peklującą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 24 godziny.
Pierś zmiel w maszynce z sitkiem o największych oczkach, uda i boczek – na średnich oczkach, a podudzia – na najmniejszych.
Do zmielonego podudzia dodaj połowę wody i przyprawy. Wyrabiaj ręką przez kilkanaście minut, aż mięso stanie się bardzo kleiste. Dodaj mięso z uda i piersi, a także resztę wody. Ponownie wyrób ręką przez kilkanaście minut. Na koniec dodaj boczek i dobrze wymieszaj całość.
Przepłukane jelita nałóż na odpowiednią końcówkę maszyny do mięsa. Przepuść całą masę, uważając, by nigdzie nie dostało się powietrze. Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 kilogramów białej kiełbasy z przepisu dziadka. Skręć jelita co ok. 15 cm, formując kiełbaski.
Kiełbasę sparz w wodzie o temperaturze 75 st. Celsjusza. Po ok 25 minutach wyjmij ją z garnka i studź chłodnym (ale nie zimnym) powietrzem.
Biała kiełbasa jest gotowa do spożycia. Podawać z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie.