Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną bułczankę, zwaną też białym żymlokiem opolskim. Smakuje wyśmienicie doprawiona pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 523
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22004
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 523
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22004
Składniki
Wymyte mięsa gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim około 2 godzin, do miękkości mięsa, 10 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy cebulę. Ugotowane mięsa wyjmujemy z rosołu, studzimy i ostudzone kroimy na większe kawałki.
Wymoczone wątróbki parzymy 15 minut w połowie gorącego rosołu. W pozostałej połowie rosołu moczymy bułki.
Kawałki mięsa mielimy razem z odciśniętą bułką. Później mielimy wątróbki razem z cebulą. Wszystkie mielone składniki wyrabiamy na jednolitą masę dodając stopniowo wszystkie suche przyprawy.
Gotową masą napełniamy jelita wieprzowe, wcześniej dobrze wymoczone w kilku wodach. Nadziane jelita możemy dzielić na kiełbaski 12 centymetrowe lub wiązać w krążki.
Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza 30 minut.
Gotowe bułczanki możemy spożywać na zimno lub na gorąco, usmażone na patelni. Smacznego !!!