Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną bułczankę, zwaną też białym żymlokiem opolskim. Smakuje wyśmienicie doprawiona pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253682
Polecam.
Odsłon: 1477
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253682
Polecam.
Odsłon: 1477
Składniki
Wymyte mięsa gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim około 2 godzin, do miękkości mięsa, 10 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy cebulę. Ugotowane mięsa wyjmujemy z rosołu, studzimy i ostudzone kroimy na większe kawałki.
Wymoczone wątróbki parzymy 15 minut w połowie gorącego rosołu. W pozostałej połowie rosołu moczymy bułki.
Kawałki mięsa mielimy razem z odciśniętą bułką. Później mielimy wątróbki razem z cebulą. Wszystkie mielone składniki wyrabiamy na jednolitą masę dodając stopniowo wszystkie suche przyprawy.
Gotową masą napełniamy jelita wieprzowe, wcześniej dobrze wymoczone w kilku wodach. Nadziane jelita możemy dzielić na kiełbaski 12 centymetrowe lub wiązać w krążki.
Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza 30 minut.
Gotowe bułczanki możemy spożywać na zimno lub na gorąco, usmażone na patelni. Smacznego !!!