Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek na kanapki to wspaniała w smaku, domowa wędlina. Charakteryzuje się chrupiącą skórką i wilgotnym, rozpływającym się w ustach wnętrzem. Starannie dobrana kompozycja ziół i przypraw sprawiają, że ma jedyny w swoim rodzaju aromat. Taką wędlinę z pewnością będziesz przygotowywać znacznie częściej, bo każdy domownik będzie prosił o kanapkę z nią.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 21
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 21
Składniki
Odetnij górny ogonek z główki czosnku, a następnie zawiń ją ciasno w folię aluminiową. Piecz ją do miękkości w piekarniku nastawionym na 230 st. Celsjusza przez ok. 40 minut. Odłóż do ostygnięcia, a następnie wyłuskaj ząbki i przenieś je do miski.
Do miski z czosnkiem dodaj koper włoski, rozmaryn, szałwię, sól, pieprz, płatki chili i gałkę muszkatołową. Zetrzyj też skórkę z pomarańczy. Utrzyj wszystkie składniki do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji pasty.
Z boczku odetnij nadmiar skóry, by pozostała jedynie jej wewnętrzna część. Natnij mięso w kratkę z obu stron – nacięcia powinny być od siebie oddalone o ok. 5 cm, a ich głębokość powinna wynosić ok. 0,5 cm. Natrzyj obie strony boczku przygotowaną pastą ziołową, upewniając się, by dobrze wypełniła szczeliny.
Zwiń boczek w roladę, stroną ze skórą na górze. Zwiąż roladę mocno sznurkiem w odstępach ok. 5 cm. Połóż pieczeń na metalowej kratce postawionej w naczyniu żaroodpornym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. Celsjusza. Piecz przez 40 minut, a następnie obniż temperaturę do 60 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 90 minut.
Wyjmij roladę i odstaw ją na 30 minut. Następnie usuń sznurek.
Boczek na kanapki pokrój w plastry i podawaj z dodatkiem majonezu i świeżego pieczywa.