Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek na kanapki to wspaniała w smaku, domowa wędlina. Charakteryzuje się chrupiącą skórką i wilgotnym, rozpływającym się w ustach wnętrzem. Starannie dobrana kompozycja ziół i przypraw sprawiają, że ma jedyny w swoim rodzaju aromat. Taką wędlinę z pewnością będziesz przygotowywać znacznie częściej, bo każdy domownik będzie prosił o kanapkę z nią.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Składniki
Odetnij górny ogonek z główki czosnku, a następnie zawiń ją ciasno w folię aluminiową. Piecz ją do miękkości w piekarniku nastawionym na 230 st. Celsjusza przez ok. 40 minut. Odłóż do ostygnięcia, a następnie wyłuskaj ząbki i przenieś je do miski.
Do miski z czosnkiem dodaj koper włoski, rozmaryn, szałwię, sól, pieprz, płatki chili i gałkę muszkatołową. Zetrzyj też skórkę z pomarańczy. Utrzyj wszystkie składniki do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji pasty.
Z boczku odetnij nadmiar skóry, by pozostała jedynie jej wewnętrzna część. Natnij mięso w kratkę z obu stron – nacięcia powinny być od siebie oddalone o ok. 5 cm, a ich głębokość powinna wynosić ok. 0,5 cm. Natrzyj obie strony boczku przygotowaną pastą ziołową, upewniając się, by dobrze wypełniła szczeliny.
Zwiń boczek w roladę, stroną ze skórą na górze. Zwiąż roladę mocno sznurkiem w odstępach ok. 5 cm. Połóż pieczeń na metalowej kratce postawionej w naczyniu żaroodpornym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. Celsjusza. Piecz przez 40 minut, a następnie obniż temperaturę do 60 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 90 minut.
Wyjmij roladę i odstaw ją na 30 minut. Następnie usuń sznurek.
Boczek na kanapki pokrój w plastry i podawaj z dodatkiem majonezu i świeżego pieczywa.